Aviatorii pensionari catre Emil Boc: Ne jigniti pentru ca am beneficiat de o lege pe care Parlamentul Romaniei a votat-o
Scrisoarea deschisa adresata primului-ministru a fost postata pe site-ul Asociatiei Nationale a Aviatorilor Pensionari este semnata de comandantul Paul Bozga, dar este "scrisa in numele oricaruia dintre colegii sai".
Va redam integral continutul scrisorii:
"Domnule Prim Ministru,
Ca unul care am avut privilegiu de a face parte din tagma aviatorilor, m-am bucurat pana de curand de respectul si admiratia prietenilor, a colegilor, a vecinilor si chiar a oamenilor de pe strada .
Spun pana de curand pentru ca de cand primul ministru al tarii ne face nesimtiti imi este rusine sa mai spun ca am fost aviator.
Va intreb cu modestia omului care a muncit timp de 40 de ani din care 35 de ani de zbor, care a adus tarii poate milioane de dolari, care a fost trimis de multe ori sa munceasca si prin alte tari pe un salariu de 10-15 ori mai mic decat pilotii straini cu care zburam si care in 2007 cand a aparut noua lege, dupa 40 de ani de munca, aveam 1421 de lei pensie, atunci tot nesimtit eram ?
Va asigur ca pilotii romani sunt cel putin la fel de buni ca cei din tarile avansate si daca nu stiati licentele noastre sunt recunoscute oriunde in lumea asta, ar fi fost usor sa ne ducem acolo unde munca noastra era apreciata si platita corespunzator.
Mi-am iubit prea mult tara si aceasta profesie si nu m-am gandit nici o clipa sa raman in strainatate si ma intreb acum, daca am facut bine.
Ne jigniti pentru ca am beneficiat de o lege pe care parlamentul Romaniei din respect pentru munca noastra a votat-o.
Din curiozitate am cautat pe internet sa vad cum a trecut Legea 223/4 Iulie 2007 prin Parlament si am vazut ca la Senat a fost adoptata in unanimitate, ceea ce ma face sa cred ca si parlamentarii partidului pe care il conduceti au votat-o.
Ba mai mult initiatorul acestei legi a fost un vicepresedinte al PDL care a inteles ce inseamna munca unui aviator si banuiesc ca presedinte de partid ca nu a facut-o fara stirea dumneavoastra.
Am crezut atunci ca se incearca o reparatie fata de niste oameni care au fost pacaliti o viata intreaga care si-au sacrificat sanatatea iar multi si familia pentru a-si servi tara.
Nu am sa va enumar conditiile noastre de munca, sau stresul profesiei noastre, probabil ca nu va intereseaza, va spun numai ca in cei 35 de ani de zbor eu am avut mai multe incidente de zbor inclusiv de doua ori in timpul zborului, incendiu la motor.
Pentru ca am scapat cu viata atat noi cat si pasageriI nostri compania mi-a dat o insigna pentru merite deosebite in aviatie si mi-a trimis o hartie cu “multumiri pentru inaltul profesionalism de care ati dat dovada” atat si nimic mai mult si am fost multumit.
Si ca mine sunt majoritatea celor care iubesc aceasta profesie.
Inainte sa ne faceti nesimtiti ar fi fost mai bine sa cereti de la Institutul de Medicina Aeronautica si Spatiala statistica cu bolile profesionale si varsta medie de viata a pilotilor din aviatie si ati fi aflat ca 40% dintre noi nu apucam varsta de 65 de ani.
Dati mereu exemplu unui pilot care si-a marit artificial salariu pentru o pensie mare, dar pentru unul jigniti toti personalul navigant pensionar, multi eram deja pensionati si conform legii am primit o adeverinta cu media salariului pe trei luni a pilotilor in activitate, piloti care au salarii pe care noi nu le-am avut niciodata, desi am muncit la fel.
Nu va scriu aceste randuri ca sa cersesc ceva, nici ca sa va impresionez ci pur si simplu sa va reamintesc ca suntem o categorie profesionala care si-a castigat respectul oamenilor prin munca lor si nu vrem sa primim niste invective pe care nu le meritam.
Stim ca de ceva timp, pensiile noastre sunt mai mari decat a majoritatii oamenilor care au muncit din greu in Romania dar repet nu noi ni le-am facut ci au fost facute si votate de parlamentarii romani care au considerat ca le meritam.
Probabil, pentru ca nu s-au prevazut si masuri de limitare a exceselor, acum se va incerca o masura de eliminare a legii prin masuri anticonstitutionale, vulnerabile atat in fata instantelor judecatoresti din Romania cat si la CEDO.
Din pacate pentru Romania nu ar fi prima eroare de acest fel.
Nu as fi scris aceste randuri dar tocmai m-am intors de la inmormantarea unui coleg, al 5 lea din promotia mea de 21 care ne-a parasit la 63 de ani si ma intreb cine urmeaza".
Reactia vine dupa ce premierul Emil Boc a facut referire, in mai multe randuri, la "pensiile nesimtite" si a sustinut eliminarea lor.
Potrivit declaratiilor premierului din octombrie 2009, prin recalcularea pensiilor speciale, ar rezulta economii intre 500 si 800 de milioane de euro anual.