Mihai Serban

02/04/2013

VÂRSTA ANVELOPELOR

Filed under: masini,service,sport auto — admin @ 10:06

 - COMUNICAT DE PRESA GOODYEAR

marso8.2.jpg

Problema expectanței privind vârsta anvelopelor a fost din nou repusă pe tapet în diferite medii de presă, precum și de diverse recomandări adresate consumatorilor de a avea în vedere să verifice acest lucru când cumpără anvelopele noi pentru mașină.
Trebuie să solicităm produse »noi« și »proaspete«, și să verificăm data la care au fost produse anvelopele (așa numitul număr DOT) la cumpărare?
Un fapt de bază este că nu există din punct de vedere tehnic sau științiific o dată de valabilitate care să determine în mod specific vârsta maximă a unor anvelope pentru mașini de pasageri sau autoutilitare, noi, nefolosite! Totuși, este important să luăm în considerare precondiția ca anvelopele să fi fost păstrate în mod corespunzător. Puteți citi mai multe despre asta în cele ce urmează:
În ciuda faptului că recomandările făcute de diverse canale media nu ar trebui luate în considerare când vine vorba de durata minimă de viață a unei anvelope în timpul utilizării ei, distribuitorii de astfel de produse sunt sfătuiți – din rațiuni ce țin de manevrarea în condiții adecvate a stocului – să livreze anvelopele produse de Goodyear Corporation către utilizatorii finali în termen de cinci ani de la data de fabricație a acestora.
Prin aceasta, noi oferim câteva recomandări primite chiar de la producătorii de anvelope, de la asociația națională a distribuitorilor, și de la alte organizații profesionale, și pe care le puteți comunica către consumatori. Toți conducătorii auto trebuie să fie informați cu privire la rolul utilizatorilor în procesul de întreținere și îngrijire a anvelopelor, și ar trebui să știe de ce anvelopele trebuie schimbate și cum trebuie ele să fie păstrate!
În majoritatea țărilor din Europa, această chestiune a duratei de viață a unei anvelope intrată deja în uz a dat de asemenea naștere la o serie de reacții în rândul revistelor specializate și dedicate anvelopelor, asociațiilor naționale a distribuitorilor de anvelope sau a dealerilor, precum și în rândul producătorilor. Aceștia subliniază faptul că anvelopele nu sunt bunuri perisabile și că adesea consumatorii sunt îndreptați pe o pistă greșită de către canelele de media! Ceea ce toți aceștia au în comun este preocuparea față de rolul crucial pe care îl joacă condițiile în care anvelopele sunt depozitate, și pe regulile și principiile legate de întreținerea unei anvelope. Dincolo de recomandările profesionale, mulți dintre aceștia caută să găsească un răspuns în legislațiile naționale, în practicile fiecărei țări în parte, precum și în alte documente oficiale unde ei “se uită după” recomandări privind o dată limită de la data de fabricație, până la care o anvelopă trebuie vândută. În cele ce urmează, vă vom împărtăși cele mai uzuale și mai fecvente recomandări oferite de diferite organizații și …
Opinia unei asociații tehnice:
European Tyre and Rim Technical Organization, ETRTO. În publicația sa oficială, ETRTO oferă câteva recomandări legate de stocarea și depozitarea anvelopelor, camerelor și jantelor. Acest document nu are puterea unui act legal, dar în practică oferă o direcție bună de urmat fără impedimente. Recomandările nu definesc un timp limită în care o anvelopă să fie vândută; ele sunt centrate pe depozitarea adecvată a anvelopelor pentru a le păstra caracteristicile de performanță. Depozitarea adecvată include, printre altele, protecția împotriva temperaturilor ridicate sau a variațiior de temperatură, a umidității, ozonului, razelor UV, uleiuri și alte substanțe chimice agresive. Indicații detaliate poti fi de asemenea găsite în instrucțiunile tehnice care sunt parte integrantă din certificatul de garanție Sava Tires pe care îl primiți la cumpărarea anvelopelor marca Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda și Debica.
Țările europene:
Limita de timp în care anvelopele pot fi considerate noi (cu condiția ca ele să fi fost stocate adecvat) și astfel pentru a fi vândute, poate fi găsită în standardul britanic BS AU 50. Acesta stabilește că o anvelopă poate să aibă 6 ani vechime, în timp ce Asociația Națională a Distribuitorilor de anvelope NTDA menționează cu privire la acest aspect o limită de 5 ani de la data fabricației.
Asociația germană a industriei de cauciuc, asociația germană a industriei de anvelope și asociația distribuitorilor de anvelope au afirmat că anvelopele sunt considerate noi dacă au mai puțin de 5 ani vechime. Ceea ce este interesant este că documentul organizației mai sus menționate nu precizează că după această perioadă anvelopele nu ar mai trebui puse în vânzare sau în uz; totuși, înainte de a fi vândute aceastea ar trebui examinate de către un expert, sau ar trebui solicitată opinia din partea producătorului acelei anvelope.
Goodyear Corporation:
În documentul oficial al Goodyear Corporation, unul din liderii producători de anvelope la nivel mondial, (alți producători pot avea documente similare), se specifică după cum urmează:
 Anvelopele mărci ale Goodyear Corporation (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica), și componentele lor (tuburi, flapsuri) sunt proiectate să reziste la forțe mari, la o anumită încărcătuă, la expunerea la soare și diferite temperaturi pe parcursul de viață a unei anvelope. Pentru a fi siguri că anvelopa își menține proprietățile, componentele ei sunt produse utilizând un amestec optim de ceară, antioxidanți și substanțe antiozon.
 Atât anvelopele stocate cât și cele aflate în uz își pot păstra în mod adecvat proprietățile cu care sunt înzestrate dacă ele sunt adecvat întreținute, și nu subiect al manipulării neadecvate, și dacă sunt depozitate în condiții specifice.
Depozitarea adecvată este un element crucial:
De aceea, depozitarea adecvată a anvelopelor menține proprietățile originale ale acestora. Trebuie notat că în timpul utilizării, anumite proprietăți se pot modifica din cauza uzurii încete dar constante, i.e. o reducere graduală a adâncimii canalelor benzii de rulare.
Anumite proprietăți se degradează în timp ce altele se ameliorează. De exemplu: rezistența la acvaplanare și rezistența la uzură în condiții de carosabil umed sunt în general reduse; pe de altă parte, manevrabilitatea în condiții de carosabil uscat și rata de uzură de optimizează. Oricum, folosind bunul simț, conducătorii auto vor putea să își adapteze stilul de conduce în funcție de gradul de uzură al anvelopelor vehiculului pe care îl conduc.

02/06/2012

Sfantu Gheorghe 02.06.12 ora 12.00

Filed under: masini,sport auto — admin @ 10:52

image

Pregatire concurs indemanare auto AutoCrono

09/08/2011

Etapa a 4 a, campionatul national de indemanare auto. Constanta.

Filed under: masini,sport auto — admin @ 08:26

Pe 21 August 2011, va avea loc etapa a 4 a, din campionatul national de indemanare auto. Loc de desfasurare, parcarea Carrefour, Constanta.

Inscrierile au inceput. site:  www.gtautoclub.ro

 

01/05/2011

PRIMA ETAPA CAMPIONAT DE INDEMANARE AUTO

Filed under: masini,sport auto — admin @ 19:52

PE DATA DE 15 MAI, VA AVEA LOC PRIMA ETAPA A CAMPIONATULUI NATIONAL DE INDEMANARE AUTO, ORGANIZAT IMPREUNA CU CARREFOUR ROMANIA SI SUB EGIDA FRAS.

Vom veni cu amanunte privind desfasurarea, inscrierile, taxe si regulament particular.

Locul de desfasurare: Parcarea Carrefour Militari.

Incercam sa amenajam traseul de sambata dimineata.

Masinile concurentilor vor putea fi expuse la locul de desfasurare al concursului de Sambata dimineata.

Sunt asigurate, paza, pompieri, salvare, protectie public, sonorizare.

Organizator Teodor Gheorghe 0745 627 627

28/04/2011

Propunere traseu indemanare auto.

Filed under: sport auto — admin @ 22:55

14/04/2011

REGULAMENT CAMPIONAT NATIONAL DE INDEMANARE AUTO

Filed under: masini,sport auto,Uncategorized — admin @ 09:52

REGULAMENTUL CAMPIONATULUI
NATIONAL DE INDEMANARE AUTO

2011

PRESCRIPTII GENERALE

. GENERALITATI

Federatia
Romana de Automobilism Sportiv organizează Campionatul National de Indemanare Auto 2011.
Campionatul cuprinde etapele înscrise în Calendarul competițional 2011 aprobat
de catre Consiliu Federal.

Prin înscrierea în Campionat,
participanții acceptă arbitrajul unic al Federației Române de Automobilism
Sportiv (FRAS), pe baza regulamentelor sportive în vigoare la data desfășurării
competiției, aplicabile după principiul conform căruia reglementarea
particulară primează celei generale.

Concursurile de indemanare au un caracter de masa
si se adreseaza atat  posesorilor de
autoturisme de serie cat si de competitie, indiferent de sistemul de
transmisie.

1.1 APLICAREA REGULAMENTULUI

1.1.1 FRAS
elaboreaza, aplica, interpreteaza sau modifica prezentul regulament.

Orice încălcări ale acestor
reglementări vor fi raportate Directorului Sportiv, care poate impune
penalizari. Cazurile care nu sunt prevăzute în acest regulament vor fi
solutionate de Directorul Sportiv, singurul care are puterea de a decide pe
timpul raliului.

1.1.2
Directorul Sportiv este însărcinat cu punerea în aplicare a acestor reglementări
și a regulamentului particular în timpul derulării raliului.

1.1.3 Tot ce nu este autorizat în mod expres de
aceste reguli, este interzis.

1.2 limbă
oficială

1.2.1 Pentru Campionatul Național de de Indemanare
Auto 2011
limba oficială este limba română.
1.2.2 In cazul in care se face apel la
reglementari FIA elaborate intr-o limba de circulatie internationala, numai
traducerea aprobata de FRAS in limba romana poate fi utilizata.

1.3 INTERPRETAREA REGULAMENTULUI
1.3.1 În cazul
în care se naște vreo dispută în legătură cu interpretarea prezentului
regulament, numai FRAS (prin Comisiile de specialitate, Consiliul Federal,
Comisia de Apel) are autoritatea să ia o decizie.
1.3.2 In mod
similar, in cazul in care se naste vreo disputa din aplicarea sau interpretarea
prezentului regulament si a textului in limba romana FRAS va solutiona disputa,
acordand intaietate prezentului regulament.

1.3.3 Sanctiunile de orice fel
prevazute in prezentul regulament sunt considerate partial sau integral
“disciplinare” in cazurile inaintate spre analiză Comisiei de Disciplina a FRAS.
In acest
sens se va face distinctie intre “penalizare” si “sanctiunea disciplinara”.

 

1.4 Valabilitate

Aceste
reglementari sunt valabile pentru sezonul competitional 2011. Orice modificari
ulterioare vor fi aplicate de la data pe care o va stabili Consiliul Federal
FRAS si vor fi publicate cu litera distincta.

 

2.
DEFINIȚII

2.1
BULETIN

Document oficial scris, care este parte
integrantă a regulamentului particular al competitiei, destinat să îl modifice,
să îl clarifice sau să îl completeze.

2.2 comunicat

Document
scris, oficial, de natura informativa care este emis de catre directorul
sportiv.

 

  1. 3.
    Numar de competitii

În sezonul
competițional 2011, Campionatul
Național de de Indemanare
Auto 2011 va fi alcătuit din maxim 6 etape.

La
întocmirea clasamentelor anuale individuale sau pe echipe se vor lua în calcul
toate etapele desfășurate.

4. oficialii
Unei competi
ții

4.1. Directorul
Sportiv

Are în subordine pe toți arbitri delegați la
competiție. Este responsabil de conducerea operativă sportivă și tehnică a
concursului și respectarea programului aprobat.

Are ca responsabilități principale: să
asigure ordinea pe traseu în colaborare cu organele de ordine; să se asigure că toți arbitri sunt la postul lor
și că au toate informațiile și materialele necesare pentru îndeplinirea
corespunzătoare a funcției lor; să cheme automobilele pe linia de start,
să le ordoneze și, eventual, să le dea startul îndeplinind și funcția de
starter; să se asigure că organizatorul a luat toate măsurile de securitate necesare pentru siguranța
sportivilor, arbitrilor, spectatorilor;

 

4.2. delegați FRAS

Minim următorii delegați vor fi numiți de
către FRAS:

 

4.2.1. DelegatUL Tehnic

Delegatul tehnic FRAS va ține legătura cu directorul
sportiv.

4.2.2. Observatorul FEDERAL

Observatorul federal va
inspecta si aprecia evenimentul din toate punctele de vedere, sarcina sa
principala fiind de a raporta catre FRAS modul in care s-au respectat toate
prevederile regulamentare.

Observator
federal este numit de regulă, din randul membrilor Consiliului Federal al FRAS.

În unele
cazuri această funcție va putea fi îndeplinită și de arbitri cu experiență
îndelungată, desemnați la începutul sezonului și avizați de către Consiliul
federal.

 

4.2.3 RESPONSABIL CU RELATIILE CU CONCURENTII

Are ca atributii principale sa informeze concurentii si
sa joace in permanenta rolul de mediator. Este delegat de catre Comisia Centrala de Arbitri.

 

4.2.4
Seful Securitatii

Colaborează permanent cu organele de ordine angrenate în concurs.
Verifică, observă, raportează Directorului de concurs și ia măsuri eficiente și
rapide pentru: închiderea
circulației; amplasarea corectă a zonelor admise sau interzise și poziționarea
corectă a publicului spectator, prin marcarea cu panglică și panouri
indicatoare; amplasarea corectă a oamenilor de ordine, poliție, jandarmi, etc.; existența și amplasarea corectă a autovehiculelor
și personalului de specialitate al ambulanței, serviciului 112 (SMURD),
pompieri; distribuirea către public a ghidului spectatorului și a
fluturașilor de securitate; existența arbitrilor la posturile de control și
arbitraj de pe trase.

 

4.2.5. Comisarii sportivi

Colegiul Comisarilor Sportivi este întotdeauna format
din trei membri. Comisarii Sportivi ai unei competiții sunt propuși de Comisia
Centrală de Arbitri Biroului Executiv al Federației Române de Automobilism
Sportiv, care aproba componența Colegiului si stabileste Președintele acestuia.
Pe parcursul intregii competiții, Comisarii Sportivi comunica cu Directorul
sportiv. Comisarii sportivi au autoritatea absoluta sa ia o decizie cu privire
la cazurile neprevazute de acest regulament.

 

5. Masini eligibile

În CN de Îndemânare Auto pot participa atat
autoturisme de serie cat si de competitie, indiferent de sistemul de
transmisie. Nu sunt admise in concurs masini preparate artizanal,
tricicluri si orice alte autovehicule care prezinta un risc din punct de vedere
tehnic.

5.1 Se constituie urmatoarele clase indiferent de
categoria la care se incadreaza (debutanți, licențiați, amatori sau juniori):

Clasa 1 : masini cu cilindreea echivalenta pana
la 1600 cmc

Clasa 2
: masini cu cilindreea echivalenta peste 1601 cmc

Clasa JUNIORI
: Autoturism: cilindree echivalenta maxima 1600 cmc

5.2 Clase
constituite:

5.2.1.Clasa se
considera constituita din minim 5 masini inscrise pentru a se acorda punctajul
integral

Clasa
constituita din 4 masini inscrise se acorda pentru locul I 17p s.a.m.d.

Clasa
constituita din 3 masini inscrise se acorda pentru locul I 15p s.a.m.d.

Clasa
neconstituita (maxim 2 masini inscrise) se comaseaza cu cea imediat superiora
daca aceasta este constituita (exceptie clasa juniori).

Un concurent care se
incadreaza la o clasa inferioara poate opta pentru cea superioara (exclus
juniorii)

6.Concurenti
admisi

6.1 Pilotii
debutanti

Orice persoana care nu a avut o
licienta FRAS pentru niciun campionat national si care detine ca prima licenta FRAS o
licienta pentru CN de Îndemânare Auto are dreptul de
a participa la clasa debutanti.

Orice persoana care nu are sau nu a
avut o licienta FRAS pentru niciun campionat national dar care detine un permis
de conducere valabil (in ziua cursei) pentru categoria B, cu o vechime de minim
1 an, este admisa in aceasta clasa ca pilot amator (la vechime se admit
exceptii individuale cu acordul CCS) dar nu vor fi clasati in clasamentele FRAS
de la sfarsitul etapei sau ale campionatului.

6.2 Pilotii avansati

Orice persoana
care detine o licienta eliberata de catre FRAS pentru CN de Îndemânare Auto are
dreptul de a participa.

Sportivii care
detin sau au deținut licență CNR, CNVC, CNRS, etc., în anii trecuți, pot
participa la etapele din cadrul campionatului la clasa avansati.

Piloti cu experienta (fara licenta) care au mai
participat si la alte concursuri de automobilism, instructori auto, etc. pot
participa la grupa avansati dar nu
vor fi clasati in clasamentele FRAS de la sfarsitul etapei sau ale
campionatului.

6.3 Piloti Juniori

6.3.1. Varsta juniori:

Varsta minima
15 ani

Varsta maxima
sub 18 ani la inceperea sezonului competitional

6.3.2. Conditii necesare:

Juniorul trebuie să prezinte înaintea
fiecărei etape un acord notarial de participare a acestuia, acord semnat de
ambii parinți sau de tutorele legal.

6.3.3. Clubul Sportiv la care este
legitimat juniorul trebuie să urmăreasca ca poziția juniorului în postul de
pilotaj să asigure accesul deplin la comenzi cât și vizibilitatea necesara.

6.3.4 Juniorul cu varsta de peste 15
ani care a obtinut un titlu de campion la clasa sau a ocupat unul din primele trei
locuri la grupa juniori i se va acorda  licenta gratuita de viteza in
coasta sau rally sprint pentru anul următor fără a mai absolvi cursurile unei scoli de pilotaj auto
acreditate de către FRAS.

6.4 Echipa

În Campionatul
Național de Îndemânare Auto echipa este formată din minim 3 și maxim 5 mașini.
Puncteaza cele mai bune 3 mașini inscrise. La constituirea echipei poate
participa 1 junior. Nominalizarea echipei si a clasei la care puncteaza fiecare
membru al echipei se va face la inscriere.

6.5 Licența de sportiv este în valoare de 100
lei/sportiv

Grupe si Clase

Grupa debutanti (D)

D 1 – piloti debutanti – masini cu cilindreea echivalenta pana la 1600 cmc

D 2 - piloti
debutanti –
masini cu cilindreea echivalenta peste 1601cmc

Grupa avansati (A)

A 1 – piloti avansati – masini cu cilindreea echivalenta pana la 1600 cmc

A 2 - piloti
avansati –
masini cu cilindreea echivalenta peste 1601cmc

Grupa Juniori  – masini cu cilindreea echivalenta pana la 1600 cmc

7. Tipuri de Concursuri

Competițiile se desfășoară
numai pe trasee închise circulației publice.

Orice traseu trebuie în
prealabil omologat de Federatia Română de Automobilism Sportiv.

Competitia se va
desfasura pe un traseu stabilit de catre organizator. Concurentii iau startul
de pe loc, la minut implinit, si sosirea va fi la punct fix (oprirea se va face
intre doua linii) iar castigatorul va fi desemnat sportivul care va strabate
distanta in cel mai scurt timp.

7.1.Caracteristicile traseului:

- lungime minima: 100 m; lungime maxima: 2000 m

- latime minima: 8 m

- suprafata acoperita asfalt sau beton

- panta sau rampa maxima: 7%

8.
Înscrieri. Validări

8.1 Orice
persoana care doreste sa participle la concurs trebuie sa trimita inainte sau
sa prezinte la secretariatul competiției cererea de inscriere completata.

8.2 Nicio
modificare a cererii de inscriere nu e permisa, odata aceasta inregistrata, cu
exceptia celor prevazute de Regulament. Concurentul poate inlocui masina
declarata in cererea de inscriere cu alta din aceeasi clasa, pana la Verificarea
tehnica.

8.3 În CN de
Îndemânare Auto sunt admisi mai mulți
piloți pe
o masina sau un pilot pe două mașini dacă acestea sunt la clase diferite. Un pilot poate concura la mai multe
clase în același concurs, cu condiția ca mașina de concurs să nu fie de
capacitate mai mare decât clasa la care se înscrie. Pilotul care concureaza la
mai multe clase trebuie sa faca antrenamentul cronometrat pentru fiecare clasa
la care participa.

Sportivul inscris
la doua clase și care face parte din cadrul unei echipe va trebui să declare la
începutul concursului clasa care va puncta pentru echipă.

8.4 Numarul maxim
de concurenti va fi publicat in Regulamentul Particular (inscrierile se
suspenda la completarea numarului stabilit).

8.5 Prin semnarea
cererii de inscriere concurentul si toti membrii echipei sale sunt de acord cu
prevederile si prescriptiile prezentului regulament.

8.6
Participarea in echipaj este permisa numai pentru masinile cu omologare
valabila de Grupa N, A sau R sau a automobilelor de concurs ce participa la
grupa H sau K in CNR (cu exceptie juniorilor).

8.7. Documentele necesare la validarea inscrierii:

- Formularul de înscriere;

- Dovada
achitării taxei de înscriere;

-
Licențele de pilot;

-
Permisele de conducere ale pilotului (pentru amatori);

-
Certificatul de înmatriculare al automobilului;

-
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).

- pentru juniori, acordul scris al parintilor si cel putin
unul din cei doi parinti prezenti la inscriere

9. Taxe de inscriere

9.1 Taxele de inscriere sunt:

Taxa inscriere este de maxim 100
RON/concurent

Taxa inscriere echipa este de
maxim 100 RON

Taxa inscriere
junior
maxim 100 RON

Data limita de
inscriere: conform regulamentului particular

Data limita de
achitare a taxei: conform regulamentului particular

9.2 Cererea de
inscriere nu va fi luata in seama daca nu e insotita de taxa de inscriere si
viza de verificare tehnica.

9.3
Concurentul care refuza publicitatea organizatorului este obligat sa achite
dublul taxei de participare (locul si dimensiunile spatiului de publicitate in
regulamentul particular)

9.4 Taxele de inscriere se returneaza:

-  75 %, concurenților a căror înscriere nu a
fost validată;

- 100 %, în cazul
anulării competiției;

- 50 %,
concurenților care din motive de forță majoră, atestate/certificate de către
FRAS, sunt în imposibilitate de a lua startul.

10. Verificari tehnice

10.1 Orice masina inscrisa in concurs
trebuie prezentata de catre pilot sau o persoana care il reprezinta, la
verificarea tehnica, (se precizeaza locul si ora in regulamentul particular).
Oricarei masini care intarzie, ii poate fi refuzata permisiunea de a lua
startul.

Organizatorul poate prevedea o perioada
speciala pentru verificari tehnice pentru concurentii care au intarziat si poate
aplica penalitati financiare care trebuie specificate in regulamentul
particular.

10.2 Orice masina care se prezinta la
start, la inceputul concursului, cu elemente de caroserie lipsa sau gemuri
laterale sparte, parbriz lipsa sau spart in zona pilotului nu este acceptata la
start.

10.3. Reglementari tehnice

10.3.1. Generalitati

Piesele mecanice pot face obiectul tuturor operatiilor
de prelucrare mecanica, tratament termic si acoperiri chimice, nefiind necesara
identificarea originalitatii, exceptând orice piesa utilizata pentru directie
sau frânare.

10.3.2. Motor

Sunt permise orice modificari la motor fara sa se
depaseasca , capacitatea cilindrica a clasei respective
.

a) Blocul motor si chiulasa (chiulasele) trebuie sa
provina fie de la un automobil de serie fie de la un automobil cu omologare FIA
existenta sau expirata.

b) Sistemul de alimentare: este permisa alimentarea cu
carburator sau cu injectie de benzina sau motorina.

c) Aprinderea: este la libera alegere.

d) Sistemul de racire: este la libera alegere cu
conditia ca radiatorul sa nu depaseasca perimetrul automobilului, sa nu fie
situat deasupra nivelului inferior al ramei parbrizului si sa nu fie montat în
habitaclu.

e) Sistemul de ungere: este la libera alegere

10.3.3. Sistem de evacuare

Modificarea esapamentului incepind cu primul segment
si pina la iesire, sunt libere dar iesirea trebuie sa se faca la nivelul
extremitatilor caroseriei atât pentru ieșire laterală cât și pentru ieșire în
spate .

10.3.4. Transmisia

Este la libera alegere, cu conditia sa fie prevazuta o
treapta de mers înapoi la cutia de viteze

Ambreiajul este la liber.

Interiorul cutiei de viteze este la liber.

Diferentialele autoblocante sunt autorizate.

Sistemele de control al tractiunii pot fi decuplate.

10.3.5. Suspensia este la libera alegere.

10.3.6 Roțile și anvelopele sunt la libera alegere.

Nu se admit anvelope cu crampon metalic sau artizanale
.

10.3.7. Sistemul de franare

Este obligatoriu ca toate componentele utilizate sa
provina de la automobile omologate, cu omologare expirata, din fabricatia de
serie sau sa fie construite de constructori specializati.

10.3.8. Directia

Este obligatoriu ca toate componentele utilizate sa
provina de la automobile omologate, cu omologare expirata, fabricatia de serie
sau sa fie construite de constructori specializati. Este permisa deconectarea
sistemului de directie asistata .

10.3.9. Sasiu – Caroserie

Trebuie sa provina din productia unui constructor de
automobile;

Trebuie sa fie o caroserie de constructie inchisa;

Portiere: sunt obligatorii minim doua portiere care
prin deschiderea lor, sa permita liber si usor accesul la scaune;

Placile de înmatriculare si suportii lor se pot
îndeparta .

Capotele vor fi astfel fixate încât sa urmareasca
linia generala a caroseriei, nefiind permisa modificarea spatiilor dintre
acestea si piesele de caroserie învecinate. Toate elementele caroseriei trebuie
sa fie bine asamblate, fara grad de libertate si vor acoperi toate partile
mecanice, inclusiv cele patru roti ale automobilului.

Este interzis orice dispozitiv aerodinamic
transversal, longitudinal sau altfel, rigid sau flexibil, escamotabil sau fix,
pivotat sau culisat, interpus între sol si automobil.

Parbriz: Este obligatorie utilizarea unui parbriz
omologat, monobloc, din sticla stratificata.

Stergatoare de parbriz: sunt la libera alegere.

Se permite montarea de scuturi de protectie
inferioare, cu conditia ca acestea sa fie efectiv elemente de protectie pentru
motor, radiator, suspensie, cutie de viteze, rezervor, transmisie, esapament.

Este obligatorie mentinerea barilor de protectie
originale sau care provin de la automobile de serie .

Vizibilitatea spre spate trebuie asigurata cu doua
oglinzi retrovizoare exterioare (una pe partea stanga si una pe partea
dreapta). Oglinda retrovizoare interioara este facultativa.

10.3.10. Habitaclu

In interiorul habitaclului se permite numai instalarea
echipamentului de securitate. Orice alt obiect trebuie fixat si asigurat
corespunzator. Ornamentele, tapiteria interioara, izolatia antifonica,
covoarele, etc. pot fi indepartate.

10.3.11. Sistemul electric

Bateria de acumulatori trebuie fixata ferm iar daca se
afla in habitaclu acoperita intr-o carcasa metalica etansa. Farurile si
semnalizatoarele pot fi indepartate dar locasurile acestora se vor acoperii
pastrand linia originala a caroseriei.

10.3.12. Rezervorul de combustibil

În cazul în care nu este rezervorul original al
mașinii de serie acesta trebuie fixat ferm si protejat impotriva deteriorarii
mecanice sau a incendiului.

In cazul in care rezervorul de carburant este instalat in
portbagaj si scaunele spate sunt scoase, un perete despartitor rezistent la foc
si etans la flacari trebuie sa separe habitaclul de spatiul in care se afla
rezervorul .

10.3.13. Carburant, alimentare

Alimentarea cu combustibil se face numai in zonele
permise de organizator, din canistre metalice, cu motorul oprit. Este folosit
numai carburant comercializat in Romania.

10.3.14. Centuri de siguranta

Sunt permise centurile din dotarea de serie a
automobilului sau numai centuri de siguranta in minim trei puncte. Acestea nu
pot fi fixate de scaune sau suportii acestora.

10.3.15. Scaune si suporti

Pot fi utilizate numai scaune fabricate de un producator
autorizat.

Fixarea acestora se face in minim 4 puncte, cu
suruburi de minim M8.

10.3.16. Dispozitii finale

Situatiile neprecizate in aceste reglementari se supun
deciziei Comisiei tehnice a competiției.

10.4. Dupa
efectuarea verificarilor tehnice concurentii validati, sunt obligati sa
participe la sedinta cu pilotii.

O masina care
nu trece de revizia tehnica nu poate lua startul.

11. Asigurare

11.1. Organizatorul nu are nici o obligație față de competitori
pentru daune produse lor sau automobilelor de competiție.

11.2. Prin semnarea cererii de înscriere,
concurentii scutesc pe oficiali, arbitri și organizator sau reprezentanții
acestora și pe fiecare dintre ei în parte, de orice responsabilitate în
legătură cu acțiunile, taxele, cheltuielile, revendicările și reclamațiile
referitoare la răniri mortale sau altele, provenite sau rezultate prin
înscrierea sau participarea acestora la competiție.

12. Numere de
concurs

Fiecare
participant este obligat sa aibă pe automobilul de competiție numerele de
concurs asigurate de catre organizator. Numerele
de concurs vor fi intre 1 si 199 in functie de ordinea depunerii cererii de
licentiere.

Două numere pe fiecare parte pe geamurile din
spate cu o înălțime de 25 cm și o grosime de 25 mm de culoare orange
fluorescent (PMS 804). Aceste numere vor fi plasate în partea de sus a
geamurilor din spate laterale sau pe cele doua portiere fata.

 

13. Publicitate

13.1 Este permisa publicitatea pe automobilele
participante la competiție, cu condiția să fie autorizate de
legile naționale și de reglementările FRAS, să nu fie ofensatoare, să nu fie de natură
politică sau religioasă, să nu se suprapuna cu spațiile rezervate identificarii automobilului sau
echipajelor din concurs si să nu obtureze vizibilitatea pilotului si a
copilotului.

13.2 Spațiile de publicitate de pe panourile de pe
portiere, luneta sau parasolar așa cum se specifică în regulamentul particular
sunt rezervate pentru publicitatea organizatorilor. Acest tip de publicitate
este obligatoriu și nu poate fi refuzat. Organizatorul poate modifica prin buletin publicitatea obligatorie.

13.3. Organizatorul poate solicita
concurenților publicitate opțională, suplimentar fata de cea de la art. 13.2.
În cazul în care un concurent refuză această publicitate sub motivatia lipsei
spatiului disponibil, sau a conflictului de interese cu o firma din acelasi
domeniu, etc., taxa de înscriere nu poate depasi dublul taxei uzuale. Totusi,
nu poate fi impusă nici o taxă suplimentară pentru o reclamă
opțională cu referire la o marcă de automobil, de pneuri, de combustibil sau de
lubrifiant.

14. Siguranța concurenților

14.1. Mașinile de concurs trebuie să fie complet
golite de orice obiect neasigurat în compartimentul motor, habitaclu și
portbagaj, ce ar putea deveni periculos prin deplasarea acestuia în timpul
competitiei;

14.2 Deplasarea masinilor de concurs, pe toata
perioada desfasurarii etapei respective se va face numai la indicatiile
oficialilor si sub directa lor supraveghere;

14.3. Fiecare pilot trebuie:

a) Sa poarte o casca conforma cu una din normele
aprobate de FIA;

b) Sa fie corect mentinut in scaun de centura de
siguranta;

c) Sa pastreze inchis geamul de pe partea sa.

 

15. Desfășurarea
competiției

15.1 Ședinta cu Pilotii trebuie sa aiba loc dupa
verificarile tehnice și până la sesiunea de recunoaștere necronometrate. Toti
Pilotii masinilor admise in concurs trebuie sa participe la sedinta pe intreaga
durata a acesteia.

15.2 După
efectuarea  inscrierilor, a reviziei
tehnice și a ședinței cu piloții, concurenții admiși vor parcurge pe jos
traseul concursului (recunoașteri necronometrate), împreună cu un reprezentant
al organizatorului, Șeful securității și Directorul de concurs;

15.3 După efectuarea recunoașterii necronometrate se vor
efectua antrenamentele oficiale cronometrate care
sunt obligatorii. Neefectuarea antrenamentelor oficiale cronometrate duce la
excluderea din concurs a participantului.

15.4. Ordinea de start în competiție se dă în funcție de
timpul obținut la antrenamentele cronometrate, în ordinea inversă,  primul luând startul sportivul care are cel
mai slab timp obținut în antrenamentul cronometrat.

15.5. Pentru competiție se vor efectua
două manșe.

15.6. Pentru clasament se va lua în calcul timpul cel mai bun realizat în cele două
manșe.

15.7 Start

Startul se va lua la minutul implinit unde se vor
folosi fotocelule pentru înregistrarea startului anticipat. Timpul va fi
înregistrat electronic, la sutimi de secundă.

15.8 Start fals (anticipat)

Este considerat start anticipat atunci când mașina
părăsește locul de start înainte ca minutul de start să fie împlinit.

15.9. Atunci când doi piloți au parcurs
distanța în același timp, pentru departajare se va ține cont de timpul obținut
în a doua manșă de concurs (timpul mai slab care nu se ia în calcul la
stabilirea clasamentului final).

15.10. Oprirea cronometrului (sosirea în
concurs) se va face în momentul în care mașina va trece prin dreptul celulei de
sosire (linia de sosire). Pentru
validarea rezultatului automobilul de concurs trebuie obligatoriu să fie oprit
la punct fix (între două axe). În caz
contrar va fi sancționat conform art 15.11

15.11
Penalizări


-
neefectuarea,
evitarea unei probe sau traseu incomplet: manșă anulată


-
traseu greșit
(abordare inversă a unei probe sau jalon, dar efectuate): 10 sec


-
jalon atins sau
deplasat (fără să fie doborât): 5 sec.


-
jalon doborât:
10 sec.


-
start fals (anticipat): 5 sec/ fiecare sec. de start
anticipat;

- depașirea
liniei de sosire (poziția mașinii nu este cea corectă între cele două axe) se
penalizează cu 30 sec.

 

16. Parc inchis

Mașinile tuturor finaliștilor trebuie conduse în
parcul închis de către piloți imediat după terminarea competiției. Mașinile vor
rămâne în regim de parc închis cel puțin 15 minute după publicarea rezultatelor
provizorii și până la autorizarea de ieșire dată de către Comisarii Sportivi.
În această zonă este interzisă efectuarea oricăror reparații ale mașinii sau
realimentarea cu combustibil. Orice încălcare a regimului de parc închis va
atrage excluderea din concurs.

17. Protecția mediului

Se cere fiecărui pilot să asigure o folie
de plastic (de min. 4 x 5 m) pentru a fi plasată pe locul rezervat, pentru
intervenții asupra mașinii, în scopul de a preveni orice poluare în caz de
scurgeri accidentale etc.

18. Rezultate

Rezultatele fiecărei manșe vor fi
comunicate concurenților imediat ce toate rezultatele au fost primite. Toate
rezultatele vor fi afișate pe panoul de afisaj la secretariat.

19. Clasamentele
etapei/
campionatului;
Festivitatea de premiere

19.1 Se va întocmi
un clasament pe grupe si clase, echipe, pentru amatori

19.2. pozitia
in clasament este data de timpul ce mai bun realizat in una din cele doua manse
luându-se în calcul eventualele
penalizări

19.3. Se vor
acorda cupe si diplome pentru:

- primii trei
clasati pe grupe si clase;

- echipe ;

- cea mai buna
participare feminina;

- cel mai bun timp al
zilei.

19.4. Punctele

Punctele vor fi atribuite dupa urmatoarea
grila:

- locul I : 20

- locul II : 17

- locul III : 15

- locul IV : 13

- locul V : 12

- locul VI : 11, in continuare, pana la
locul 16,se scade gradual cate un punct

19.5 La
sfârșitul anului se vor întocmi clasamente pe grupe și clase, echipe si
clasamentul OPEN în funcție de punctajul obținut la cele 7 etape.

19.6. Castigatorii trebuie sa fie prezenti la festivitatea
anuala de premiere. Daca un pilot nu participa, el poate fi sanctionat de catre
FRAS

 

20. Contestatii-apeluri

20.1 Orice protest, este înaintat, în scris,
Directorului Sportiv însoțit de taxa respectivă. Protestele verbale, colective,
sau cele depuse fără achitarea taxei, nu se iau in considerare. Orice reclamatie trebuie sa fie facuta in
scris si remisa Directorului Sportiv sau, in absenta acestuia, unui Comisar
Sportiv, insotita de o suma de 50 EURO.Daca reclamatia face necesara
demontarea sau remontarea diverselor piese ale unei masini, reclamantul trebuie
sa depuna o cautiune de 150 EURO.
În
protestele legate de neconformitatea tehnică a unui automobil va fi precizată
clar și fără echivoc, piesa contestată. Aceste proteste trebuie depuse înainte
de verificarea tehnică finală

20.2
Dreptul de a protesta îl are numai pilotul înscris în competiție sau
reprezentantul acestuia înregistrat în acest scop la FRAS, pe cererea de
licență. Totusi, oficialii pot actiona oricand din oficiu, chiar in
cazul in care nu sunt sesizati de o reclamatie (art. 171 din CSI).

În cazul în care un protest
necesită demontare și re-asamblare a unei părți bine definite dintr-o masina
(motor, transmisie, direcție, sistemul de frânare, instalatii electrice,
caroserie, etc), solicitantul trebuie să plătească o taxă suplimentară de depozit
pentru fiecare parte. sumele
aplicabile vor fi specificate în regulamentul particular al competitiei.

In
eventualitatea unui protest care necesită demontarea automobilului, Comisarii
Sportivi vor stabili cautiunea pe baza pretului de catalog (al reprezentantei
marcii respective) corespunzator pieselor care nu mai pot fi recuperate, iar
pentru manopera se va adauga 10% din totalul reperelor demontate.

Manoperele de demontare–montare vor fi efectuate
de mecanicii automobilului controlat. Dacă protestul se dovedește neintemeiat,
cautiunea va fi preluată în totalitate de cel impotriva caruia a fost depus
protestul. Nici una din parti nu are dreptul de a solicita celeilalte
posibilele diferente dintre costul estimat de Comisarii Sportivi si costul
efectiv de aducere a automobilului in stare initiala.

Pentru automobilele verificate din oficiu, din
ordinul  conducerii cursei sau al
Comisarilor Tehnici, nu se va putea solicita nici o despagubire sau compensare
a costurilor legate direct sau indirect de aceste controale.

In masura in care protestul este intemeiat, taxa si
cautiunea depusa se restituie partial sau integral celui care a depus-o, dupa
caz. In eventualitatea constatarii unor neconformitati, taxa trece in sarcina
echipajului gasit vinovat, care in plus, va fi sanctionat conform
regulamentelor in vigoare (excludere, suspendare, depunctare, penalizare in
timp sau in bani, alte sanctiuni disciplinare).

In mod similar vor fi sanctionate:

- protestele depuse cu reacredinta;

- orice forma de sustragere de la controlul tehnic;

- orice incercare de a ascunde sau inlocui un reper
neconform;

- ruperea unui sigiliu sau stergerea marcajelor in lipsa
ordinului expres al unui oficial al cursei;

- discutiile in contradictoriu ale pilotului, mecanicilor
sau responsabilului desemnat de acestia, cu oficialii care dispun, efectueaza
sau supravegheaza aceste controale;

- orice gest nesportiv intre cel care a depus un protest,
o contestatie sau apel si cel care este contestat.

Protestele împotriva rezultatelor sau
clasamentelor vor  fi depuse in maximum
30 minute de la afișarea rezultatelor la panoul oficial de afișaj.

Cheltuielile
necesare pentru operațiune, precum și cele de transport al mașinii vor fi
suportate de către cel ce depune protestul în cazul în care protestul este
neîntemeiat, sau de către concurentul împotriva căruia s-a depus protestul în
cazul în care este admis.

În cazul
în care protestul este neîntemeiat și, cheltuielile presupuse de protest
(verificare, transport, etc) sunt mai mari decât suma din depozit, diferența va
fi suportat de către reclamant. Dimpotrivă, în cazul în care cheltuielile
sunt mai mici, diferența se restituie.

Apel

Regulamentul particular trebuie
să conțină informații cu privire la taxele naționale de recurs.

- pentru proteste la Comisia de Competiții  – 400 euro

- pentru proteste la Comisia de Disciplină   – 400 euro

- pentru apeluri la Comisia de Apel             – 500 euro

Impotriva
deciziilor luate de conducerea cursei, cel care se considera nedreptatit poate
depune o contestatie la FRAS. Intentia de depunere a contestatiei trebuie adusa
la cunostinta Colegiului Comisarilor Sportivi în scris, in maxim o oră de la
data difuzării/publicării deciziei contestate. Lipsa acestei notificari sau
depunerea acesteia in afara timpului regulamentar – atrage decaderea din
dreptul la contestatie sau la apel.

Contestatia trebuie depusa la
Secretariatul FRAS in maxim 48 de ore de la data primirii notificării
Colegiului Comisarilor Sportivi. Este admisa transmiterea acesteia in termenul
precizat si prin fax, mail, etc. însoțit de copia ordinului de plată prin care
se probează achitarea taxei aferente, calculata conform reglementarilor in
vigoare.

Prezentul regulament al
CAMPIONATULUI NAȚIONAL INDEMANARE AUTO 2011 a fost aprobat în ședința de
Consiliu Federal din 24.02.2011 și este
valabil incepand cu aceeasi data.

06/04/2011

CAMPIONAT NATIONAL DE INDEMANARE AUTO

Filed under: masini,sport auto — admin @ 15:13

 PREZENTARE

- calendar competitonal: 14/15 mai, 4/5 iunie, 30/31 iulie, 20/21 august, 8/9oct. si 29/30 oct.

- durata de desfasurare a unei etape: doua zile (sambata si duminica)

- localitati propuse: Bucuresti, Brasov, Constanta, Ploiesti si Drobeta Turnu Severin

- locul de desfasurare: parcarile Carrefour Romania

Descriere desfasurare concurs:

Concursul de idemanare auto consta in parcurgerea unui traseu prestabilit, pe un teren plan (cateva mii de metri patrati), intre doua zone (start si sosire) contra cronometru. Pe teren sunt dispuse jaloane la distante ce variaza intre 7 – 20 m, concurentul urmand sa se deplaseze cu masina de concurs printre aceste jaloane conform traseului respectiv,  in forma de s-uri, 8-uri, etc. Vor fi, de asemenea, rotiri de 180-360 grade, drift-uri, cat si parcari sau garari ce vor fi abordate diferit in functie de maiestria pilotului (din mai multe sau mai putine manevre, cu sau fara frana de mana). Totodata, pentru cresterea gradului de dificultate si spectaculozitate, o buna parte a traseului va fi parcurs cu spatele. Clasamentul se va realiza in functie de timpii obtinuti, la care se vor adauga eventualele penalizari (1 punct egal 1 secunda), cum ar fi (jalon atins =10 secunde, jalon daramat =15 secunde, etc.) Vor fi premiati primii trei clasati pe grupe (tineri fara permis de conducere cu varste intre 14 si 18 ani, incepatori si avansati) si clase (cu cilindreea pana la 1.600 cc si peste 1600 cc). De asemenea, se va premia pilotul ce va realiza cel mai bun timp al zilei.

Prima zi de concurs:

- validarea inscrierii concurentilor (maximum 40)

- sedinta cu sportivii

- revizia tehnica

- recunoasterea traseului (descrierea si parcurgerea traseului pe jos)

- o etapa de antrenament cronometrat (in functie de timpii obtinuti in antrenamentele cronometrate, se va lua startul in cele doua etape de concurs, in ordinea crescatoare a timpilor obtinuti, astfel: timpul cel mai slab revine primului pe pe grila de start, progresiv, pana la cel mai bun timp obtinut, corespunzator ultimului de pe grila de start

- doua etape de concurs

- afisarea clasamentului provizoriu

- timp de contestatii

- validarea clasamentului definitiv si selectarea primilor 30 de concurenti clasati in ordinea timpilor obtinuti

A doua zi de concurs:

- validarea inscrierii primilor 30 concurentilor selectati din ziua precedenta

- sedinta cu sportivii

- revizia tehnica

- recunoasterea traseului (descrierea si parcurgerea traseului pe jos)

- o etapa de antrenament cronometrat (sa reia procedura de grila start din ziua precedenta)

- doua etape de concurs

- afisarea clasamentului provizoriu

- timp de contestatii

- afisarea rezultatelor definitive

- festivitatea de premiere

Asociatia  „GT Auto Club Sportiv”

Teodor Gheorghe

Powered by WordPress